Quan et diuen ‘Dijous Gras’ en què penses?

Doncs que comença el Carnaval però també és l’hora del menjar tradicional en què la botifarra d’ou, la truita i la coca de llardons omplen la nostra taula i prenen tot el protagonisme aquest dia.

En tot el territori català aquest receptari gastronòmic és molt típic. Tot i això, hi ha diverses poblacions en què s’han arrelat altres tradicions culinàries. Segurament coneixeràs el xató tradicional a la regió del Penedès i el Garraf. Encara que poblacions com El Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Calafell i Sitges s’atribueixen l’autoria d’aquest, cada poble en té una variant pròpia d’aquesta salsa tipus romesco. El xató està fet d’ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, all, oli, sal, nyora o pebrot de romesco i normalment acompanyada d’amanida d’escarola, bacallà i tonyina.

Les xatonades populars en què es degusta aquest deliciós plat ha fet que aquest es popularitzés amb les seves variants creant així la Ruta del Xató.

Bon Dijous gras i bona xatonada!!

Foto extreta de gastroteca.cat

Share this post
  ,